این روزها گزارشها جدیدی در مورد پردازندههای نسل بعدیAMD با عنوان سری ۳۰۰۰رایزن به گوش میرسد که از معماری هستهی ۷نانومتریZen 2 برخوردار است. آخرین جزئیات در مورد این پردازندهها در وبسایت معتبر فناوری چینی منتشر شده بود؛ در این گزارش اطلاعاتی از این پردازندهها از زبان سازندگان مادربردی که نمونههایی از این پردازندهها را جهت اهداف آزمایشی دریافت کرده بودند، ارائه شده بود. در ادامه این مقاله به بررسی قسمتی از این اطلاعات خواهیم پرداخت.
براساس گزارش این منبع، سازندگان معروف مادربرد در حال حاضر در حال سنجش کارایی آخرین محصولات خود با نمونههایی از پردازندههای رایزن ۳۰۰۰هستند که در سهماههی اول سال ۲۰۱۹در اختیار آنان قرار گرفته است. باید دانست که این نمونه پردازندهها تنها با هدف انجام آزمایشهای داخلی به دست این تولیدکنندگان رسیده و الزاماً نشاندهندهی سطح عملکرد یا سرعت کلاک نهایی پردازندههای نسل جدیدAMD در زمان عرضه نخواهد بود.
براساس اطلاعات مندرج در این گزارش، این نمونههای آزمایشی ۱۵%سطح عملکرد بهتر برحسب تعداد دستورالعمل قابل اجرا در هر کلاک پردازنده(IPC) دارند که حاکی از تقویت چشمگیر کارایی نسبت به تراشههای مبتنی بر+Zen است. تراشههای+Zen خود تا ۳درصدIPC بالاتری نسبت به نسل اول پردازندههای رایزن دارد.
در این گزارش آمده است که فرکانس بوست این نمونههای آزمایشی به ۴.۵گیگاهرتز میرسد که در مقایسه با تراشههایی باTDP و تعداد هستههای بالاتر مقیاس بهتری را ارائه میدهد. به نظر میرسد که شرکتAMD ضمن تقویت عالی سطح عملکرد نسل جدید پردازندههایاش نسبت به نسلهای قبلی، تمرکزی جدی بر بازدهی تراشههای ۷نانومتری خود داشته است. همچنین گزارش شده است که کنترلر حافظه در این پردازندهها نیز بهروزرسانی شده، ولی این بهروزرسانی آنچنان که انتظار میرفت چشمگیر نیست. بااینحال دیدن آخرین نسل پردازندههای رایزن که درکنار ماژولهای حافظهای با فرکانسهای بالاتر از ۴۰۰۰مگاهرتز کار میکند، برای شیفتگان سختافزار خوشایند خواهد بود.
ویژگیهای اساسی پردازندههای سری ۳۰۰۰
صفآرایی محصولات سری ۳۰۰۰مبتنی بر معماری هستهیZen 2 است که با فرایند ساخت پیشتازِ ۷نانومتری شرکت تایوانیTSMC تولید میشود. AMD بارها گفته است که پردازندههای رایزن مبتنی بر معماریZen 2 سازگار با پلتفرم دسکتاپAM4 (که هماکنون در دسترس کاربران قرار دارد) از اواسط سال میلادی ۲۰۱۹در دسترس قرار میگیرد. گزارشهایی نیز از عرضهی محتمل این پردازندهها در اوایل ماه ژوئیه به گوش میرسد.
AMD دست به تغییرات چشمگیری در معماری پردازندههای جدید خود زده که توان عملیاتی آخرین محصولات این شرکت را نسبت به معماری نسل اولZen تا دو برابر افزایش خواهد داد. دگرگونیهای اصلی در معماری جدید شامل باز طراحی کامل پایپلاین اجرایی، پیشرفتهایی در بخش محاسبات اعشاری که براساس آن تعداد رجیسترهای اعشاری دو برابر شده، به ۲۵۶بیت میرسد و دو برابر شدن پهنای باند برای واحدهای ذخیره و بارگذاری خواهد بود. یکی از بخشهای ارتقا یافتهی کلیدی درZen 2 دو برابر شدن چگالی هستههاست، بدین معنا که در هرCore Complex یاCCX شاهد تعداد هستههای دو برابر هستیم. موارد بهبود در معماری جدید بهطور خلاصه به قرار زیر است:
• پایپ لاین اجرایی بهبود یافته
• توان اجرای محاسبات اعشاری ۲۵۶بیتی
• ۲برابر شدن پهنای باند واحدهای ذخیره و بارگذاری
• کاهش مصرف انرژی به نصف به ازای هر عملیات
• واکشی(Pre-Fetching) دستورالعمل بهتر
• بهبودBranch Prediction
• بهینهسازی مجدد کش دستورالعمل
• حافظهی کشOp بیشتر
• پهنای باندDispatch/Retire وسیعتر
• حفظ توان عملیاتی بالا برای تمامی حالتها
معماریZen 2 همچنین دربرگیرندهي بهبودهای سختافزاری در بحث امنیت است. این ویژگی سبب تحکیم بیشتر پردازندههایAMD در مقابل انواع حملات تقویت شدهیSpectre میشود. AMD در حال حاضر پشتیبانی نرمافزاری قابل قبولی در بحث امنیت محصولات خود دارد و در تلاش برای ارتقای سطح حفاظت نرمافزاری تراشههای خود است.
با عرضهی سوکتهایX470 برای میزبانی از پردازندههای سری ۲۰۰۰رایزن، ویژگیهای معدودی نظیرPrecision Boost Overdrive وXFR 2 در پردازندههای جدید یافت میشد که تنها توسط مادربردهای مجهز به این سوکتها پشتیبانی میشد و سایر ویژگیهای پردازندههای جدید همگی با نسلهای قبلی مادربرد هم پشتیبانی میشد.
شکی نیست که نسل جدید پردازندههای رایزنAMD مبتنی بر ریزمعماریZen 2 نیز با ویژگیهای جدیدی همراه خواهد بود که دراینمیان مهمترین ویژگی، پشتیبانی از نسل چهارم استاندارد ارتباطیPCIe است. تراشه مادربردX570 ارائه دهندهی تمام و کمال راهکارPCIe 4.0 است که آن را تبدیل به اولین پلتفرم مصارف عامی خواهد ساخت که از استاندارد جدیدPCIe پشتیبانی میکند.
آنچه گفته شد به این معنا نیست که پردازندههای سری ۳۰۰۰رایزن تنها با مادربردهایX570 سازگار باشد؛ بلکه درست به مانند مرتبهی پیشین، پردازندههای جدید سازگاری روبه عقب خود را با بردهایX470 وX370 نیز حفظ خواهد کرد. مادربردهایی با تراشه قدیمیتر قطعاً همه ویژگیهای ارائه شده در بردهای جدیدX570 را به یکجا در خود نخواهد داشت، اما سطح عملکردی پایدار را برای کاربرانی که میخواهند بدون تغییر در سختافزار دسکتاپ خود از ویژگیهای یک پردازندهی جدید برخوردار شوند، به نمایش در خواهد آورد. تیزرهای تبلیغی از سازندگان مادربردی نظیرASRock، گیگابایت وBiostar در مورد مادربردهای جدیدشان مبتنی بر تراشهX570 نیز منتشر شده که خبر از عرضهی این محصولات در رویدادComputex 2019 میدهد.
براساس گزارش این منبع فناوری چینی، پلتفرمX570 دربرگیرندهی ۴۰مسیر ارتباطی نسل چهارمPCIe است که ازCPU وPCH در دسترس خواهند بود. به عبارت دیگر ازCPU-های رایزن وX570 PCH مسیرهای ارتباطی متعددی به واحدهایI/O منشعب خواهد شد. یک سند اطلاعاتی افشا شده حاکی از آن است کهX570 PCH در بخش حرفهای دربرگیرندهی ۱۶مسیر ارتباطی اختصاصی به طرف شکافهای گسترشPCIe 4.0 (با چینش 8+4+4)، هشت درگاهUSB 3.1 Gen 2، چهار درگاهUSB 2.0، سه درگاهSATA (با چینش 4+4+4) و یک درگاهUplink از نوعPCIe 4.0 است. سایر منابع سیستمیPCIe 4.0 ازطریق مسیرهای منشعب از پردازندهی اصلی راه اندازی میشود.
همچنین گفته میشود که مادربردهایX570 در مواجهه با سرعتهای بالای PCIe 4.0 دچار اشکال میشود و نسخهی جدیدی از این مادربردها هماکنون در حال آزمایش است که تا چند ماه آینده برای کار با پردازندههای سری ۳۰۰۰رایزن رسما آماده و به بازار عرضه خواهد بود. اگرچه پلتفرمX570 شرکتAMD PCH ردهی حرفهای به شمار میرود، این شرکت پلتفرمB550 را نیز برای مخاطبان غیرحرفهای خود در نظر گرفته که فاقد پشتیبانی از نسل چهارمPCIe است.
عرضهی پلتفرمX570 برای ماه ژوئیه و همزمان با عرضهی پردازندههای نسل سوم رایزن در نظر گرفته شده است؛ این در حالیست که مادربردهای مبتنی بر تراشهB550 دستکم دو ماه پس از این تاریخ در قفسههای فروشگاهها رویت خواهد شد. گفتنی است که تراشه قدیمیA320 از جدیدترین پردازندههای رایزن پشتیبانی نخواهد کرد؛ به عبارت دیگر کاربران این تراشه باید برای استفاده از پردازندههای جدید شرکتAMD بردهای سطح پایین خود را ارتقا دهند. دیگر سازندگان مادربرد نیز نسخههای تازهای از بایوس برای محصولات کنونی خود فراهم ساختهاند که این مادربردها بتواند از پردازندههای پیشروی شرکتAMD به خوبی پشتیبانی کند.
سازندگان مادربرد میگویند که انتظار تراشههایی با ۱۲تا ۱۶هسته را دارند و در حال طراحی و تولید محصولات جدید خود بر پایهی این اطلاعات هستند. پس بنابراین باید انتظار انتقال بهتر توان و عملکردی پایدارتر را در مادربردهای جدید برای مواجهه با تراشههایی با تعداد هستههای بیشتر داشت. این مسئله گویای آن است کهAMD در وضعیت بسیار مساعدی برای عرضهی پردازندههای سری ۳۰۰۰رایزن به سر میبرد و ما نیز مشتاقانه در انتظاریم که اطلاعات جدیدی از محصولات پیشروی این شرکت را هم در حوزهی مصارف عام و هم در حوزه قطعات رده بالای دسکتاپ بهزودی در رویدادComputex 2019 شاهد باشیم.
منبع خبر: WCCFTECH
|