Llanoاولین نسل APUهای شرکت AMD

Llanoاولین نسل APUهای شرکت AMD تاریخ انتشار خبر: ۱۳۹۰/۰۵/۲۲

 

 Llanoاولین نسل  APUهای شرکت  AMD

 

شرکت AMDاز چندین سال پیش کار بر روی پروژه Fusionرا آغاز کرد. در این طرح قرار بود پردازنده‏هایی همراه با هسته گرافیکی تولید شود. این پردازنده‏ها بسیاری از وظایف Chipsetمادربورد را نیز برعهده داشتند و زمزمههایی مبنی بر مجهز بودن آنها به پردازشگر صوتی با همکاری شرکت Creativeشنیده میشد. با خرید شرکت ATiاز سوی AMDراه موفقیت این پروژه هموار شد. با این وجود Intelموفق شد، سریعتر از AMDپردازنده گرافیکی را بر روی CPUمجتمع کند و برای نخستین بار پردازنده‏های خانواده Clarkdaleخود را به تراشه گرافیکی مجهز کرد.

 

 

بالاخره پس از مدتها انتظار پروژه AMD Fusionنتیجه داد و اولین نسل APUهای شرکت AMDبا نام رمز Llanoوارد بازار شدند. Llano‏ها دارای پردازنده 2 الی 4 هستهای در کنار پردازشگر گرافیکی از خانواده AMD Radeon HD 6000  می‏باشند. AMDترجیح داد معماری قدیمی خود را که بر روی سری Phenom IIو Athlon II استفاده کرده بود، در طراحی APUها به کارگیرد؛ با این تفاوت که فناوری ساخت آنها را از 45 نانومتر به 32 نانومتر ارتقا داد. این امر موجب کاهش دما و مصرف انرژی APU‏ها شده است. علاوه بر این کنترل کننده حافظه آنها نیز تقویت شده و می‏توانند در فرکانس‏های بالاتر حافظه نظیر 1866MHzبراحتی به فعالیت بپردازند، حال آنکه نهایت ضریب حافظه پشتیبانی شده برای پردازنده‏های Phenom IIبرابر 1600MHzبود.

تغییر دیگر، انتقال کنترل‏کننده PCI-Expressاز پل شمالی مادربورد بر روی پردازنده بود،AMD  در نظر دارد مدتی پس از عرضه معماری بولدوزر، پردازنده موجود بر رویAPUها را با معماری بولدوزر جایگزین کند که این امر موجب افزایش کارایی چشمگیر پردازنده خواهد شد.

نیاز به خروجی تصویر کارت گرافیکی، رابط مجزای آن بر روی مادربورد و انتقال کنترل کننده PCI-Expressبه داخل پردازنده، باعث شد چیپست‏های فعلیAMDپاسخگوی نیاز APUها نباشند. بنابراین چیپست Hudson 750جهت استفاده APUها طراحی شد. با توجه به نداشتن کنترل کننده PCI-Express, این چیپست توانایی پشتیبانی از پردازندههای فعلی AMDرا ندارد. بنابراین این شرکت، سوکت جدیدی نیز همراه با چیپست Hudson 750طراحی کرد تا امکان نصب پردازنده‏های دیگر بر روی این پلتفورم وجود نداشته باشد. AMD این سوکت 905پینی را FM1نامگذاری کرده است.

 

 

 

APUبا توجه‎‎ها به تنوع مدلها با تعداد هستههای پردازنده، سرعت کلاک و پردازنده گرافیکی متفاوت، امکان  بهترین انتخاب را به کاربر میدهند. سریعترین پردازنده‏گرافیکی با نامRadeon HD 6550Dبر روی مدل A8-3850عرضه شده است. Radeon HD 6550D از400Performance  Streamبهره‏مند و قدرت محاسباتی برابر 480GF/Sرا دارا می‏باشد. نکته مهم در مورد این پردازنده‏های گرافیکی قدرت خیره‏کننده آنها در مقابل پردازنده‏های گرافیکی‏ای است که شرکت اینتل آنها را بر روی پردازنده‏های ClarkdaleوSandy Bridgeخود عرضه کرده بود. این پردازنده‏های گرافیکی که از فناوری Direct X 11و Direct Computeپشتیبانی میکنند، توانایی اجرای جدیدترین عناوین بازی را دارند.

لازم به ذکر است که پردازنده‏های گرافیکی موجود بر روی Llanoها در صورت استفاده از یک کارت گرافیکی دسکتاپ هم‏رده خود، می‏توانند با استفاده از فناوری Crossfireبا کارت گرافیکی جدید ترکیب شده و قدرت گرافیکی سیستم را افزایش دهند.

در نمودار زیر مقایسه کارایی هستههای گرافیکی APUهای AMDدر مقابل پردازنده‏های گرافیکی اینتل را مشاهده میکنید.

 

 

همانند پردازندههای سری Thuban, فناوریTurbo Coreبر روی APU‏ها نیز عرضه شده است. این پردازنده‏ها قادرند در مواقع استفاده از تعداد هسته‏های کمتر، سرعت پردازشی خود را بالاتر ببرند. مصرف پایین برخی از مدل‏های Llanoها باعث شده است این APUها بر روی نوت بوک‏ها نیز قابل استفاده باشند.

در جدول زیر مدل‏های متفاوت APUها به همراه برخی مشخصات کلیدی آنها را ملاحظه میفرمایید.

 

A8-3850  که سریعترین مدل در خط تولید APUها است، با قیمت بسیار مناسب نسبت به پردازنده‏های قبلی به بازار عرضه می‏شود. با توجه به قیمت پایینتر Llanoها در قیاس با پردازندههای مجهز به هسته گرافیکی اینتل، کارایی بسیار بالاتر، هستههای گرافیکی آنها و قیمت پایینتر مادربوردهای مبتنی بر چیپست Hudson 750، پیش‏بینی می‏شود APUها موفقیت چشم‏گیری در برابر پردازنده‏های شرکت اینتل داشته باشند.

 

 




صفحه اصلی

|

ماتريس

|

محصولات

|

ارتباط با ما

|

جستجو

كليه حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به شركت ماتريس می باشد. © ماتريس 1393-1389