هرچندAMD X570 یک چیپست پرچمدار برای نسل سوم از پردازندههایRyzen است، اما مادربردX570 اقتصادی نیز برای آنها یافت میشود. TUF GAMING X570-PLUS ایسوس یکی از این مادربردها است که به رغم قیمت 190 دلاری خود، برخی از قابلیتها و ویژگیهای موجود در مادربردهای گران قیمتتر را در خود دارد. در ادامه به معرفی و بررسی اجمالی این مادربرد میپردازیم.
این روزها کمتر کسی توان خرید مادربردهای رده بالا را دارد و همین موضوع باعث شده مدلهای میان ردهتر بخش زیادی از فروش را به خود اختصاص بدهند. برای پردازندههایRyzen 3000 چیپست های زیادی در دسترس است اما هیچ چیز نمیتواند جای چیپست پرچمدار جدیدX570 را بگیرد.
احتمالاً می دانید در گذشته دوام بالا و جان سخت بودن، بارزترین ویژگی مادربردهای TUFایسوس بود اما طراحی یا قابلیتهای چندان دلچسبی نداشتند. ایسوس به خوبی متوجه این موضوع شده و شاهد برند جدید TUF GAMINGهستیم که نه تنها ویژگیهای اصلی TUFاصلی را به ارث برده، بلکه قابلیتها و طراحی آن نیز مطلوب گیمینگ و استفاده معمول است.
تاکنون ایسوس دو مادربرد بر پایه چیپستX570 از سریTUF GAMING عرضه کرده که شاملTUF GAMING X570-PLUS وTUF GAMING X570-PLUS (WI-FI) است. در این نوشتار به معرفی و بررسی اجمالی مادربردTUF GAMING X570-PLUS میپردازیم. اما پیش از آن نگاهی میاندازیم بر مهمترین ویژگیهای مادربردTUF GAMING X570-PLUS:
مدار تغذیه بهبود یافته با 2+12 فاز رگولاتور ولتاژ برای پردازنده با بکارگیری اجزای مرغوب
تولید شده با اجزای مرغوب و بادوام رده نظامیTUF بر روی بردPCB شش لایه
حرارت گیرهای بزرگ و فن برای چیپست
درگاهUSB 3.2 نسل 2 و دو شکافPCIe 4.0 M.2
کنترلر شبکه کابلی اختصاصیRealtek L8200A و کُدک صوتیRealtek S1200A
نورپردازیAura Sync RGB و فناوریهایTUF LANGuard وTurboLAN
در دسترس بودن طیف گستردهای از قطعات سازگار و تست شده
مطمئناً این مادربرد قابلیتها و امکانات بیشتری دارد که در ادامه میتوانید با آنها آشنا شوید.
آنباکسینگ (جعبه گشایی)
مادربرد TUF GAMING X570-PLUSایسوس داخل یک جعبه با تم اختصاصی TUF GAMINGگیمینگ عرضه میشود که عناصر زرد رنگ آن خودنمایی میکند. این جعبه برای یک مادربرد در این رده کاملاً مناسب است.
طبق معمول ایسوس در پشت جعبه به تشریح ویژگیها و همچنین مشخصات کلیدی مادربرد پرداخته است.
متعلقات همراه محصول به خوبی در تصویر بالا گویا است. تنها آیتم متفاوت موجود در بسته بندی، برچسبها یا استیکرهای براق ایسوس است. کاربر میتواند آنها را بر روی فن چیپست و همچنین باتری بچسباند تا به ظاهر زیباتری دست پیدا کند.
نگاه نزدیک
مادربرد TUF GAMING X570-PLUSایسوس در فرم فاکتور ATX ساخته شده و دارای طول و عرض 30.5x24.4سانتی متر است.
ساختار بردPCB این مادربرد بسیار مستحکم است که به خوبی حس میشود. همچنین شاهد کیفیت ساخت بسیار بالا هستیم. ایسوس برای کانکتورها و شکافهای مختلف ازESD GUARDS استفاده کرده که یک قطعه الکترونیکی با توانایی محافظت در برابر تخلیه ناخواسته بار الکترواستاتیکی است. جالب اینکهESD GUARDS قادر به محافظت از کانکتورها و شکافها در برابر تخلیه تا 10 هزار ولت از طریق القا و تا 6 هزار ولت از طریق تخلیه مستقیم است که آن را بالاتر از استانداردها قرار میدهد.
TUF LANGuard هم از درگاه شبکه کابلی در برابر صاعقه و بارهای ناخواسته محافظت میکند. همچنین شکافهای حافظه رم در برابر عبور ولتاژ بیش از حد و اتصالی محافظت شدهاند.
این مادربرد از تم مشکی- خاکستری با عناصر زرد بهره میبرد. بر روی محفظه پنل پشتی برند TUF GAMINGو لوگوی آن حک شده است. ظاهر این مادربرد قدری متفاوت از مدلهای گیمینگ معمولی است که می تواند برای خریداران جذاب تر باشد
.عنصری که احتمالاً بیش از هر چیزی دیگری جلب توجه میکند، طراحی ویژه حرارت گیر چیپست X570است که از یک فن توربینی بهره میبرد. همچنین شاهد حرارت گیر آلومینیومی TUFبرای SSDهای M.2هستیم.
مادربرد TUF GAMING X570-PLUSاز نورپردازی RGBحداقلی بهره میبرد که تنها در لبه سمت راست حرارت گیر چیپست تعبیه شده است. با این حال امکان وصل کردن نوارهای RGBو سایر وسایل مجهز به نورپردازی وجود دارد. طبق معمول ایسوس راهکار انحصاری Aura Sync RGBرا با امکان شخصی سازی و هماهنگ سازی نورپردازی ارائه کرده است.
ایسوس برای تغذیه پردازنده از یک طراحی نسبتاً پرقدرت با 2+12 فاز رگولاتور بهره گرفته است. به ازای هر فاز رگولاتور ولتاژ از یکDr. MOS استفاده شده که هر دوMOSFET هایHigh-side وLow-side را در کنار درایور در خود جای داده است. این کار به دست یابی به راندمان انرژی بهتر کمک میکند.
همچنین ایسوس از چوک های رده نظامی و خازنهای جامد مشکیTUF بهره گرفته که ادعا میکند داری راندمان انرژی و دوام بسیار بالا هستند. به گفته ایسوس، خازنهای جامدTUF قادر به کار کردن در دمای تا 125 درجه سانتیگراد هستند و تا 5,000 ساعت استفاده مداوم دوام میآورند که اگر درست باشد، میبایست به پایداری و دوام بیشتر کمک کند.
در این مادربرد نیز شاهد ماژول کنترلر ولتاژ اختصاصی Digi+ VRMهستیم.
ایسوس برای دفع گرمای اجزای مدار تغذیه از دو حرارت گیر آلومینیومی نسبتاً بزرگ استفاده کرده است که هر دو به رنگ مشکی هستند.
در لبه فوقانی برد دو کانکتور برای فن خنک کننده پردازنده یا پمپ خنک کنندههای مایع و یک کانکتورRGB استاندارد 12 ولتی یافت میشود. کلیه سوکت های تغذیه این مادربرد از نوعProCool هستند که به ادعای ایسوس نه تنها قادر به عبور شدت جریان بیشتر هستند، بلکه ضمن تماس بهتر با کابلهای پاور، مانع از گرم شدن و بروز ذوب شدگی کانکتور میشوند.
در سمت راست سوکت پردازنده چهار شکافDIMM DDR4 با تم مشکی- خاکستری یافت میشود که به ادعای ایسوس حداکثر از فرکانس 4400 مگاهرتز در حالت اورکلاک دستی پشتیبانی میکند. این مادربرد حداکثر از 128 گیگابایت حافظهDDR4 دو کاناله پشتیبانی میکند.
در لبه سمت راست مادربرد طبق معمول کانکتور 24 پینیATX یافت میشود اما کمی بالاتر از آن تعدادیLED نشان گر تعبیه شده که عیب یابی را برای کاربر آسانتر میکند. در زیر کانکتورATX یک جفت کانکتورUSB 3.2 نسل یک و هشت درگاهSATA 3.0 یافت میشود.
همچنین شاهد یک هدر GEN 2 RGBهستیم که قادر به تشخیص تعداد LEDها در وسایل بر پایه این استاندارد است. حاصل این کار امکان شخصی ساز تکتک LEDها و خلق جلوههای باشکوهتر است.
در لبه پایینی برد چهار درگاه SATA 3.0دیگر، یک هدر RGBو چهار هدر USB 2.0یافت میشود.
ایسوس در این مادربرد از راهکار صوتی اختصاصی 8 کاناله بهره گرفته که قلب تپنده آن Realtek ALC1220است. جالب اینکه ایسوس برنامه DTS Customرا برای هدست های گیمینگ مهیا کرده است که بر روی مادربردهای معمول در دسترس نیست. طبق معمول شاهد کاور فلزی، خازنهای مخصوص صدا ژاپنی و کانال چپ و راست تفکیک شده هستیم.
TUF GAMING X570-PLUS دارای دو شکاف توسعهPCIe 4.0 x16 است که البته فقط شکاف بالایی به طور فیزیکی به پهنای گذرگاهx16 دسترسی دارد و شکاف دوم که از چیپستX570 منشعب شده، تنها بهx4 محدود میشود. این مادربرد ازSLI با کارتهای انویدیا پشتیبانی نمیکند اما امکان CrossFireX کردن دو کارتAMD وجود دارد. هر دو شکاف یاد شده از نوعSafeSlot و تقویت شده هستند، هرچند که تنها اولی از پوشش فلزی بهره میبرد. همچنین سه شکافPCIe 3.0 x1 نیز یافت میشود.
تنها در صورتی که بر روی این مادربرد یک پردازنده نسل سومیRyzen 3000 نصب کنید، PCIe 4.0 قابل ارائه خواهد بود.
برای نصبSSD های پرسرعتNVME PCIe دو شکافM.2 با پهنای گذرگاهPCIe 4.0 x4 تعبیه شده است که میتوان به طور هم زمان از همه آنها برایNVMe SSD RAID استفاده کرد. هر دو شکاف حداکثر ازSSD های ساخته شده در اندازه 22110 پشتیبانی میکنند.
برای یکی از شکافها حرارت گیر اختصاصی TUFرا تعبیه کرده که به دفع بهتر گرما و پایین آوردن دمای SSDهای پرسرعت NVMEکمک میکند. این حرارت گیر آلومینیومی دارای پد ناقل گرما آماده استفاده است.
در نهایت به پنل پشتی این مادربرد میرسیم که از کاور پلاستیکی TUF Gaming Armorبهره میبرد. ایسوس میگوید سطح بیرونی درگاههای پشتی که از فولاد ساخته شده، سه برابر مقاومتر از پنل های معمولی است. در پنل پشتی دو درگاه USB 3.2نسل 2 یافت میشود که یکی از آنها نوع Cاست. این قابلیت به ندرت در مادربردهای این رده قیمتی یافت میشود، بنابراین یکی از نقاط قوت TUF GAMING X570-PLUSمحسوب میشود.
همچنین شاهد یک درگاه شبکه کابلی گیگابیتی با کنترلر اختصاصیRealtek L8200A هستیم که از برنامه بهینه سازی ترافیکTurbo LAN برای گیمینگ آنلاین و استریم محتواهای باکیفیت پشتیبانی میکند. Turbo LAN جزء برنامههای اختصاصی مادربردهای ایسوس است.
با اینکه TUF GAMING X570-PLUSفاقد Wi-Fiاست، اما در حقیقت یک نسخه مجهز به Wi-Fiهم دارد که با اختلاف قیمت جزئی در دسترس است.
جمع بندی و سخن پایانی
TUF GAMING X570-PLUSایسوس یکی از ارزانترین مادربردهای X570موجود است که از قابلیتهای خوب و کیفیت ساخت بالا بهره میبرد. همچنین ظاهر و طراحی جذابی نیز دارد.
این مادربرد به عنوان یکی از محصولات TUFایسوس، از طراحی و ساختار بهبود یافته برای حصول اطمینان از دوام بالا، عملکرد پایدار و پایایی بالا بهره میبرد و با خیال آسوده میتوان سراغ آن رفت. همچنین ایسوس و شماری از سازندگان بزرگ ائتلاف موسوم به TUF Gaming Allianceرا تشکیل دادهاند که شامل قطعات مختلف چون کولر، کیس،SSd، پاور و کیت حافظه میشود.
همچنینTUF GAMING X570-PLUS قابلت های خوبی؛ از جمله درگاهUSB 3.2 نسل 2 دارد که در این رده قیمتی رایج نیست.
TUF GAMING X570-PLUSبا قیمت 190 دلار، یکی از مادربردهای X570موجود برای نسل سوم از پردازندههای AMD Ryzenاست که ارزش خرید بالایی دارد.
منبع : شهر سخت افزار
|