جنگندههای msi
msi HD 6970 Twin Frozr III & msi HD 6950 Twin Frozr II
اولین خاصیتی که در این دو کارت گرافیک خودنمایی می کند، تغییر در خنک کنندههای آنها است. HD 6950 دارای یک خنک کننده بزرگ، پنج لوله انتقال حرارت و دو فن است. وجود این خنک کننده خوب و کم صدا باعث شده، حتی در حداکثر فشارکاری نیز این کارت گرافیک دمای چندان بالایی نداشته باشد. خنک کننده مناسب، این امکان را به msiداده تا این کارت گرافیک را اورکلاک کند و در نتیجه کارایی بهتری را در بازیها به ثبت برساند. خنک کننده با تمام اجزای اصلی روی کارت گرافیک از جمله Mosfetها و ماژولهای حافظه در ارتباط است و میتواند گرمای این بخشها را به خوبی دفع کند. قرارگیری چهار فاز مدار رگولاتور مربوط به پردازنده گرافیکی در بخش جلویی کارت گرافیک باعث شده گرمای این بخش در مقایسه با یک HD 6950 استاندارد راحت تر دفع شود.
خروجیهای تصویری این کارتگرافیک مشابه یک HD 6950استاندارد بوده و دو پل CrossfireX نیز بالای آن وجود دارد اما متاسفانه کلید انتخاب بایوس از روی کارتگرافیک حذف شده است.
کارت گرافیک در طول و عرض بزرگتر از نمونه استاندارد HD 6970 است و برای آن باید یک کیس بزرگ تهیه کنید. ابعاد خنککننده بزرگتر از آن چیزی است که در R6950 Twin Frozr II دیده میشود و ساختار آن از یک خنک کننده آلومینیومی بزرگ، پنج لوله انتقال حرارت و دو فن تشکیل شده است.
طراحی خاص پرههای فن باعث میشود جریان هوا با فشار بیشتری به درون خنککننده دمیده شود. با آن که پردازندهگرافیکی در حالت عادی تا فرکانس 940 مگاهرتز اورکلاک شده است اما همچنان حتی در حداکثر فشار کاری نیز صدای چندانی از این خنککننده نخواهید شنید. برای تامین توان این کارتگرافیک به دو کانکتور برق هشت پین نیاز خواهید داشت.
msi از بهترین قطعات موجود برای ساخت مدولار رگولاتور4 +14 فاز این کارتگرافیک استفاده کرده، دمای این قطعات در مقایسه با دیگر موارد موجود به شکل محسوسی پایینتر بوده و همانطور که مشخص است در این کارتگرافیک از Driver MOSFET استفاده شده است. پشت کارت گرافیک نیز خازنهای ظرفیت بالای NECقرار دارد.
برای اورکلاکرها نیز امکانات ویژه ای در نظر گرفته شده به عنوان مثال بالای کارت گرافیک سه بخش برای اندازهگیری ولتاژ پردازنده گرافیکی، حافظهها و PLL وجود دارد. دو جفت دکمه بسیار کوچک نیز پشت کارتگرافیک قرار گرفته که با فعالسازی آنها میتوان ولتاژ پردازندهگرافیکی و ولتاژ حافظه را بیش از حد مجاز افزایش داد و همچنین محافظ افزایش جریان را غیرفعال کرد. چهارده عدد دیود نوری بسیار کوچک نیز در کنار این کلیدها دیده میشود که تعداد فازهای فعال مدار رگولاتور در بخش پردازنده را نمایش میدهد.
اورکلاک
هر دو کارتگرافیک دارای نرمافزاری به نام msi After Burner هستند که ابزاری ساده برای اورکلاک کارتگرافیک و تحت نظر گرفتن دما و ولتاژ در اختیار کاربر قرار میدهد. این ابزار امکان افزایش ولتاژ را نیز برای شما فراهم میکند و حتی میتوان ار آن روی کارتهای گرافیک دیگر نیز استفاده کرد.
همانطور که در نمودار نتایج مشاهده میکنید، توانستیم با افزایش ولتاژ تا 3/1 ولت، فرکانس کارتگرافیک HD 6970 را به 1025 مگاهرتز برسانیم. اما درباره HD 6950، بیشترین مقداری که میتوانستیم انتخاب کنیم 840 مگاهرتز بود که سی مگاهرتز بیشتر از فرکانس پردازنده گرافیکی است و برای دستیابی به آن نیازی به افزایش ولتاژ نیست. همچنین در این کارتهای گرافیک توانستیم فرکانس حافظهها را نیز حداکثر به فرکانس 5300 مگاهرتز برسانیم.
بررسی کارایی
این دو کارت گرافیک را روی سیستمی با مادربورد Asus P8Z68- V Pro، پردازنده Intel Core i5 2500K، چهار گیگابایت حافظه Zeppelin DDR3 1600، درایو ADATA S592 35GB، هارد دیسک Seagate 7200.11 500GBو منبع تغذیه Green GP1235Bنصب کردیم.
نتیجه گیری
باید اعتراف کرد سری Lightningشرکت msi جزء محصولات برتر در زمینه کارتهای گرافیک به شمار میآیند و اورکلاکرها و کسانی که میخواهند حسابی کارتگرافیک خود را شکنجه کنند میتوانند به این محصول اطمینان داشته باشند. پس در صورتی به سراغ این سری بروید که بخواهید با آن پرواز کنید!
مزایا و معایب
کیفیت ساخت بالا، خنک کننده بهینه و قدرتمند، امکانات متنوع برای اورکلاک در مدل HD 6970، طراحی مناسب مدار رگولاتور در هر مدل
|