چندی پیش شرکت ماتریس که از عرضهکنندگان قدیمی پردازندههای AMD در ایران محسوب میشود، چند مدل از پردازندههای پرفروش AMD Ryzen را جهت تست و بررسی به لابراتوار تخصصی شهرسختافزار ارسال کرد. در اولین قدم تصمیم بر آن شد تا با بررسی ارزندهترین پردازنده 8 هستهای حال حاضر پلتفرمDesktop یعنیAMD Ryzen 7 1700 در خدمت شما باشیم.
مقدمه
اگر خاطرتان باشد حدوداً 10 ماه پیش اولین پردازندههای مبتنی بر معماری ZEN کمپانی AMD تحت عنوان AMD Ryzen با سوکت AM4 روانه بازار شدند و البته وب سایت شهر سخت افزار مفتخر بود تا با اولین بررسی کامل پردازندههای این معماری در دنیا تمامی رسانههای معروف و شناخته شده جهانی را معطوف به خود کند.
در آن بررسی به دلیل وجود برخی محدودیتهای مرتبط با مادربرد وBios نابالغ نسخهBeta، پردازندههای انگشت شمار معرفی شده و البته عدم سازگاری کولرهای رده بالای موجود در بازار با سوکت AM4 موفق به بررسی دقیق و موشکافانه این نسل از پردازندهها نشدیم و در واقع پتانسیل حقیقی این نسل از پردازندهها آشکار نشد.
اما در این فاصله زمانیAMD با انتشار چندین نسخه جدیدMicrocode، مادربرد سازها با انتشار نسخههای پایدار و بالغBios و تولید کنندگان کولر نیز با عرضه براکت های مخصوص سوکتAM4 همه چیز را برای نمایش حداکثری کارایی و قابلیتهای این پلتفرم جدید آماده کردند.
همچنین تا همین حالا که در حال نگارش این بررسی هستیم 9 پردازنده مختلف از این پلتفرم با سوکتAMD AM4 و تحت عنوانهایRyzen 3/5/7 در رنج قیمت حدودی 110$ تا 450$ روانه بازار شده که البته همگی آنها نیز در بازار کشورمان یافت میشوند.
برگ برنده پردازندههای این پلتفرم در مقایسه مدلهای مشابه اینتل بهصورت کلی در 3 بخش طبقه بندی میشود:
· کارایی بهمراتب بالاتر در کاربردهایMultithread
اغلب پردازندههایAMD Ryzen در مقایسه با مدلهای هم قیمت اینتل به دلیل برخورداری از تعداد هستههای بیشتر، کارایی بهمراتب بالاتری دارند. علاوه بر این تمامی پردازندههایی که تاکنون با این معماری روانه بازار شدهاند دارای ضریب فرکانس هسته پردازنده باز(Unlocked Multiplier) هستند و کاربران میتوانند با خیال راحت و در سریعترین زمان ممکن آنها را اورکلاک کنند
· مصرف انرژی بهینه و عملکرد بسیار خنک
بر خلاف نسل پیشین پردازندههای کمپانیAMD، بازدهی مصرف انرژی پردازندههای مبتنی بر معماریZEN به طرز قابل توجهی افزایش یافته است. همچنین به دلیل انتقال حرارت بهمراتب بهینهتر بینDie وIHS پردازنده، شاهد عملکرد بسیار خنک پردازندههای این پلتفرم هستیم.
· مادربردهای ارزانتر
هم زمان با عرضه پردازنده این معماری، مادربردهای مبتنی بر 3 چیپست AMD X370, B350 A320روانه بازار شدند و تا هم اکنون کمپانیهای سازنده مادربرد طیفی متنوع از مدلهای با رنج قیمت 50$ تا 300$ از این پلتفرم را روانه بازار کردهاند. همچنین بر خلاف مادربردهای اینتل حتی مادربردهای میان رده مجهز به چیپست AMD B350) )این پلتفرم نیز قابلیت اورکلاک پردازنده و ماژولهای حافظه RAMرا دارا میباشند!
چندی پیش کمپانی ماتریس که از عرضه کنندگان قدیمی پردازندههایAMD در ایران محسوب میشود چند مدل از پردازندههای پرفروش AMD Ryzen را جهت تست و بررسی به لابراتوار تخصصی شهر سخت افزار ارسال کرد. در اولین قدم تصمیم بر آن شد تا با بررسی کامل ارزندهترین پردازنده 8 هستهای حال حاضر پلتفرمDesktop یعنی AMD Ryzen 7 1700 در خدمت شما باشیم.
برای همین منظور ابتدا بهصورت اجمالی به معرفی معماری و قابلیتهای جدید پردازندههای AMD Ryzen میپردازیم، سپس با جعبه گشایی و بررسی مشخصات فنی پردازنده AMD Ryzen 7 1700 مقاله را ادامه خواهیم داد و در نهایت پس از بررسی و تحلیل نتایج عملکرد این پردازنده 300 دلاری در تستهای کارایی، حرارتی، مدیریت مصرف انرژی و اورکلاکینگ در دو بخش فرکانس هسته پردازنده و فرکانس ماژولهای حافظه RAM با جمع بندی نهایی و سخن پایانی در خدمت شما کاربران محترم شهر سخت افزار خواهیم بود.
مختصری در مورد معماری ZEN و معرفی اولیه پلتفرم
تصویر فوق نمایی از یک هسته پردازشی مبتنی بر ریزمعماری Zen مورد استفاده در پردازنده های AMD Ryzen را نشان می دهد، آنچه که در همان نگاه نخست جلب توجه می کند و خبر از تغییر بزرگ می دهد، برخورداری هر هسته پردازشی از واحد محاسبات صحیح (integer) و همچنین واحد محاسبات اعشاری (FPU) جداگانه است و دیگر خبری از تبعیه تنها یک واحد مشترک به ازای هر یک جفت هسته نیست. در طراحی های پیشین چون ریزمعماری هایBulldozer وPiledriver، هر جفت هسته پردازشی که یک ماژول را تشکیل می دادند که دارای تنها یک واحد محاسبات صحیح(integer) و واحد محاسبات اعشاری(FPU) مشترک بودند. اما حالاAMD طراحی خود را دگرگون کرده که تلاش برای افزایش تعداد دستورالعمل های قابل اجرا به ازای هر سیکل (IPC) از طریق مهاجرت از طراحی CMT به SMT و در نتیجه آن بهبود کارایی است. در طراحی CMT به دلیل مشترک بودن برخی منابع میان هسته های پردازشی، امکان اجرای مستقل یک Thread به ازای هر هسته وجود نداشت اما در طراحیSM می توان به ازای هر هسته پردازشی به طور موازی یک Thread اجرا کرد.
یکی دیگر از تغییرات مهم تعبیه Neural Net Prediction جدید است که در اصل کارکرد آن مشابه چیزی است که به عنوان Branch predictor شناخته می شود. وظیفه Branch predictor پیشی بینی کارهای لازم پیش از اجرای یک قطعه کد است که هدف از آن آماده سازی پردازنده برای رویارویی هرچه بهتر با آن است. Branch predictor به طرز موثری به افزایش کارایی کمک می کند اما همیشه پیش بینی ها درست از آب در نمی آیkد که باعث بروز وقفه می شود، بنابراین یک واحد Branch predictor قوی ضروری است. AMD ادعا می کند کارایی Branch predictor نسبت به نسل های پیش به شدت بهبود یافته و حالا از هوش ماشین بهره می گیرد.
تصویر فوق نمایی از CCX یا واحد چهار هسته ای پردازنده های Ryzen را نشان می دهد. در این طراحی جدید هر واحد CCX از چهار هسته پردازشی مستقل با دسترسی مشترک به حافظه کش سطح سوم(L3) تشکیل شده است. بر خلاف ریزمعماری Bulldozerکه هر یک جفت هسته زیر مجموعه یک واحد بودند، در معماری Zen جز حافظه کش سطح سوم، دیگر منابع محاسباتی هر هسته مستقل هستند. در طراحی پیشین AMD، هسته های پردازشی کاملاً مستقل نبودند و حتی ادعا می شد پردازنده های چهار هسته ای ساخت این کمپانی قادر به اجرای هم زمان چهار دستور العمل نیستند.
AMD ادعا می کند واحدهای CCX از انعطاف پذیری بالایی برخوردار هستند و در آینده می توان حجم حافظه کش سطح سوم مشترک و پیکربندی هسته ها را تغییر داد که احتمالاً به معنای بکارگیری طولانی مدت آن باشد.
در این طراحی جدید هر هسته پردازشی دارای 512 کیلوبایت حافظه کش سطح دوم مشترک(L2) اختصاصی و هر واحد CCX دارای 8 مگابایت حافظه کش سطح سوم مشترک برای چهار هسته است. از این پسAMD تعداد هسته ها را از طریق تعداد واحد های CCX کنترل می کند، برای نمونه یک پردازنده Summit Ridge سوکت AM4 از 2 واحد CCX با برخورداری از در مجموع 8 هسته پردازشی، کنترلر حافظه DDR4 دو کاناله مشترک، چیپ ست و کنترلر گذرگاهPCI-Express تشکیل شده است. در همین حالAPUهای سوکتAM4 از یک واحدCCX و یک پردازنده گرافیکی مجتمع به جای واحدCCX دوم تشکیل شده اند. با این طراحی جدید حالا هر دو پردازنده های معمولی وAPU ها توسط یک سوکت مشترک پشتیبانی می شوند.
یکی از قابلیت های جدید پردازنده های Ryzen فناوری Smart Prefetch نام دارد. این قابلیت از شبکه عصبی مصنوعی برای پیش بینی مسیر های آتی که برنامه های در حال اجرا به آن مراجعه می کنند، بر اساس اجراهای پیشین بهره می گیرد. هدف از این کار افزایش سرعت دسترسی به حافظه است. قابلیت Smart Prefetch با بهره گیری از هوش مصنوعی پیش از درخواست برنامه، داده های مورد نیاز آن را از حافظه رم به حافظه کش پردازنده واکشی می کند که به کاهش تاخیر و افزایش کارایی کمک می کند. مدیر عامل AMD ادعا کرده نزدیک به یک چهارم افزایش کارایی Ryzen به لطف دو قابلیتی که معرفی شد محقق شده است.
Pure Power و Precision Boost دو قابلیت جدید در پردازنده های Ryzen هستند که با بهره گیری از بیش از 100 حسگر مختلف در پردازنده، با دقت میلی ولت، میلی وات و یک درجه سانتیگراد، بهینه ترین ولتاژ ممکن را در کنار فرکانس و حالت عملیاتی با هدف ارائه بهترین کارایی ممکن در کنار حداقل مصرف انرژی اعمال می کنند. این دو قابلیت کلیه اجزای داخلی پردازنده را به صورت آنی کنترل می کنند. Precision Boost قادر به کنترل فرکانس هسته در گام های 25 مگاهرتزی است.
منبع برگرفته از سایت شهر سخت افزار
پایان بخش اول
|