بررسی پردازنده AMD Ryzan 71700 (بخش چهارم)

بررسی پردازنده AMD Ryzan 71700 (بخش چهارم) تاریخ انتشار خبر: ۱۳۹۶/۱۰/۳۰

آنالیز تأثیر فرکانس حافظه RAM در کارایی پردازنده‌های AMD Ryzen

همان طور که مطلع هستید پردازنده AMD Ryzen به‌صورت رسمی و تائید توسط  AMD حداکثر از ماژول‌های RAM DDR4 با فرکانس 2667MHz پشتیبانی می‌کنند.

البته اغلب سازندگان مادربرد تضمین کرده‌اند در صورت استفاده از ماژول‌های RAM سازگار با پردازنده‌های این معماری، قابلیت نصب حافظه‌های RAM اورکلاک شده non-ECC مجهز به پروفایل AXMP با فرکانس حداکثر 3200MHz نیز وجود دارد.

حال باید این نکته را نیز در نظر گرفت که برای مثال و به‌صورت میانگین یک پک ماژول حافظه دوکاناله 16 GB از نوع DDR4-3200MHz CL14 تقریباً 20% (40 دلار با 150 الی 200 هزار تومان) از نمونه مشابه از نوع DDR4-2666MHz CL16 گران‌تر است.

همچنین همان طور که اطلاع دارید برای مثال پردازنده‌های 8 هسته‌ای این خانواده متشکل از دو واحدCCX (CPU Complex)  هستند که هر واحد 4 هسته از این پردازنده را درون خود جای داده است. ارتباط میان این دو واحد CCX در کنار ارتباطات کنترلر حافظه و گذرگاه PCIe توسط شاه راهی تحت عنوان Infinity Fabric برقرار می‌شود. به گفتهAMD فرکانس، پهنای باند و البتهLatency  این شاه راه رابطه‌ای مستقیم با فرکانس ماژول‌هایRAM متصل به پردازنده دارد. در واقع افزایش فرکانس DRAM باعث کاهش Core-to-Core Latency و افزایش پهنای باند این شاه راه مهم می‌شود.

ما در این بخش کارایی پردازنده AMD Ryzen 7 1700 را در دو وضعیت شبیه سازی شده فوق توسط تست‌های مختلف ثبت کردیم. وضعیت‌های نام برده و نتایج ثبت شده به شرح زیر می‌باشد:

16GB (2x8GB) DDR4-3200MHz CL14

16GB (2x8GB) DDR4-2667MHz CL16

همان طور که ملاحظه می‌کنید در ظاهر زمان تأخیر دسترسی به حافظه در فرکانس 2667MHz CL16 حدوداً 17% بیشتر شده و پهنای باند خواندن و نوشتن نیز به همین میزان کاهش یافته است؛ اما باید دید در عمل چه تغییر در کارایی این پلتفرم ایجاد شده است.

 

طبق نتایج ثبت شده به غیر از تست WinRAR که اختلاف نتایج در آن حدود 9% است در سایر تست‌ها اختلاف محسوسی مشاهده نمی‌شود.

تصمیم گیری نهایی در این مورد تا حدودی سخت است. در واقع با این 40 دلار یا حدوداً 150 الی 200 هزار تومان اختلاف قیمت میان ماژول‌های با فرکانس‌های نام برده می‌توان برای مثال به‌جای پردازنده 4 هسته‌ای  AMD Ryzen 5 1500Xمدل 6 هسته‌ای به‌مراتب قدرتمندتر  AMD Ryzen 5 1600تهیه کرد یا حتی این هزینه برای تهیه کارت گرافیک بهتر و یا یک  SSD 128GB ارزان قیمت اختصاص داد. قطعاتی که هر یک به‌تنهایی تأثیر بسیار محسوس‌تری در کارایی کلی سیستم خواهند داشت. در کل انتخاب نهایی با شماست ...

CPU & Memory Overclocking

در این بخش بر خلاف روال گذشته و تعیین یک ولتاژ ثابت برای همه مادربردها تصمیم گرفتیم تا ابتدا پتانسیل اورکلاک پردازنده‌های با این معماری را بسنجیم. به همین منظور ابتدا تمامی پارامترها و قابلیت‌های مرتبط با Power Savingرا غیرفعال کردیم و در ادامه پس از حدود 1 ساعت آزمایش پروفایل‌های مختلف بر روی این مادربرد در فرکانس 3.9GHzو ولتاژ هسته 1.45Vدر Biosبه تعادل و پایداری کامل رسیدیم. دسترسی به فرکانس 4GHzنیز با ولتاژ هسته 1.50V نیز در دسترس بود ولی محدوده ولتاژ در این فرکانس از نظر نمی‌تواند کاملاً ایمن باشد.

در تصویر زیر نیز تست پایداری حالت فوق را در ملاحظه می‌کنید:

همان طور که ملاحظه می‌کنید در بدترین شرایط ممکن نیز حرارت پردازنده از 78 درجه سانتی‌گراد نیز تجاوز نکرده است. در واقع با تهیه یک ایر کولینگ در رنج قیمت 100 الی 150 هزار تومان می‌توانید این پردازنده با خیال راحت اورکلاک کنید.

برای سنجش کارایی پردازنده فوق در فرکانس 3.9GHz برخی تست‌های کارایی را دوباره تکرار کردیم. نتایج ثبت شده به شرح زیر است:

اما توان مصرفی این پردازنده ارزنده 8 هسته‌ای در این فرکانس چه میزان افزایش داشته است؟

طبق محاسبات ما حداکثر توان مصرفی این پردازنده در فرکانس فوق به حدود 160W الی 170W می‌رسد که البته اغلب کولرهای میان رده توانایی دفع این میزان TDP را دارند. همچنین مدار رگولاتور ولتاژ پردازنده اغلب مادربردهای میان رده ‌این پلتفرم نیز به‌راحتی قابلیت تحمل این میزان TDP را خواهند داشت. در واقع اورکلاک پردازنده‌های این پلتفرم به‌خصوص در مدل‌های رده پایین و میان رده کاملاً ایمن و کاربردی خواهد بود. توصیه می‌کنیم جهت بهره‌مند شدن از تمامی قابلیت‌های این پلتفرم حتماً پردازنده‌های AMD Ryzen را اورکلاک کنید. البته تهیه کولر و مادربرد مناسب و رعایت محدوده ایمن ولتاژها را فراموش نکنید.

Memory Overclocking

در ادامه با توجه به ماژول‌های حافظه خوبی که در اختیار داشتیم سعی کردیم تا پتانسیل اورکلاک  RAMاین پلتفرم را نیز محک بزنیم. برای همین منظور ابتدا در Bios مقادیر ولتاژ  DRAM Voltageرا تا 1.50 Vافزایش دادیم و درنهایت نیز در فرکانس و تایمینگ 3466 MHz – 36-11-11-12به مرز ناپایداری رسیدیم.

اگر خاطرتان باشد در پلتفرم‌های جدید اینتل با استفاده از همین ماژول موفق به ثبت فرکانس‌های بیش از 4133 MHz نیز شده بودیم؛ اما در پلتفرمAMD Ryzen  حتی دستیابی به فرکانس 3600 MHz نیز حتی در تایمینگ های به‌مراتب بالاتر نیز ممکن نبود. ما در تست‌هایی که انجام دادیم سیستم با فرکانس 3600MHz نیز راه اندازی می‌شد اما در نهایت قادر به Pass کردن تست‌های پایداری ما نبود.

از نظر ما یکی از مهم‌ترین دلایلی که پشتیبانی از فرکانس‌های بالاتر ماژول‌های حافظه را در این پلتفرم محدود کرده است همان قضیه Sync بودن این فرکانس با شاه راه Infinity Fabric موجود در پردازنده‌های مبتنی بر این معماری است. البته اگر قدری در انتخاب پردازنده با پتانسیل اورکلاک بیشتر خوش شانس باشید و البته مادربردهای رده بالا و پرچم دار این پلتفرم را خریداری کنید به احتمال زیاد پایداری فرکانس 3600 MHzنیز برای ماژول‌های دو کاناله RAMدور از دسترس نخواهد بود.

همان طور که ملاحظه می‌کنید این مقدار فرکانس و کاهش تایمینگ تأثیری نسبتاً محسوسی در افزایش کارایی کلی سیستم داشته است.

جمع بندی و امتیاز شهر‌سخت‌افزار

آن چه تا اینجا مشاهده کردید نمایش یکی از ارزنده‌ترین پردازنده‌های هشت هسته‌ای موجود در بازار کنونی بود. در ابتدا باید به این نکته اشاره داشت که کاربران کامپیوترهایDesktop با هر نگرش و سلیقه‌ای باید قدردان کمپانیAMD باشند. این کمپانی با عرضه پردازنده‌های فوق‌العاده خوش قیمت AMD Ryzen با تأخیر چند ساله ولی به‌سرعت (پس از عرضه) به بازار تک قطبی و در انحصار اینتل پایان داد و به نوعی بازار منجمد شده پردازنده‌های دسکتاپ را طی چند سال اخیر حسابی گرم کرد.

همان طور که ملاحظه کردید از نظر کارایی به‌خصوص در نرم افزارهای با الگوریتم پردازش مدرن و کاملاً Multithread عملکرد پردازنده AMD Ryzen 7 1700 فوق‌العاده است و بدون شک در رنج قیمت خود نظیر ندارد؛ اما در واقعیت و عمل و به‌خصوص در کاربردهای روزمره نظیر کار با نرم افزارهای چند رسانه‌ای و آفیس، مرور وب، گیمینگ و ... همواره نرم افزارهایی پیدا می‌شوند که به‌صورت ذاتی الگوریتم پردازش مدرنی ندارند. در اغلب این نرم افزارها این فرکانس هسته پردازنده و حتی در مواردی زمان تأخیر پایین‌تر حافظه‌های RAM است که تعیین کننده ترین عوامل در جهش کارایی محسوب می‌شوند. خیلی رک و بی‌پرده به شما بگوییم در بخش کارایی تنها این تعداد هسته و Thread های بیشتر پردازنده‌های AMD Ryzen است که باعث پیشی گرفتن آن‌ها نسبت به نمونه‌های هم قیمت اینتل می‌شوند.

اما در بخش تست‌های مدیریت مصرف انرژی و حرارتی شاهد عملکردی بسیار خوب و تحسین برانگیز از پردازنده AMD Ryzen 7 1700  بودیم. شاید تنها مصرف انرژی بیشتر این مدل در تست‌های شبیه سازی شده کاربردهای روزمره مانند مرور وب و پخش فایل‌های چند رسانه‌ای نقطه ضعف این پردازنده در مقایسه با مدل‌های هم قیمت اینتل محسوب شود که آن هم با توجه به 8 هسته‌ای بودن این پردازنده قابل قبول است اما عملکرد این مدل به‌خصوص در تست حداکثر میزان مصرف انرژی و حرارتی آن قدر خوب بود که بتوان کاملاً این نقطه ضعف را نادیده گرفت.

همچنین طبق آنالیز انجام شده در تست‌های عملکرد این پردازنده در فرکانس‌های مختلف حافظهRAM، از نظر ما اگر به دنبال مقرون به‌صرفه‌ترین و البته هوشمندانه‌ترین انتخاب ممکن هستید، تهیه ماژول‌های DDR4 دو کاناله با فرکانس بین 2600 MHz تا حداکثر 3000 MHz البته با کم‌ترینLatency ممکن هم کارایی حداکثری پردازنده‌های میان رده‌ این پلتفرم را تضمین می‌کند و هم دردسرهای مربوط به عدم سازگاری و ناپایداری این پلتفرم را به حداقل می‌رساند.

در بخش تست‌های اورکلاکینگ نیز شاید نتایج و محدوده فرکانس‌ها با پلتفرم‌های مدرن اینتل قابل مقایسه نباشد، اما در حد و اندازه‌های خود بسیار خوب و راضی کننده است. همان طور که ملاحظه کردید فرکانس هسته پردازنده در این مدل خیلی راحت و البته کاملاً ایمن تا 3.9 GHz اورکلاک شد. فرکانسی که بیش از 30% بیشتر از فرکانس پایه آن (3.0GHz( محسوب می‌شود.

از نظر ما شاید بزرگ‌ترین نقطه ضعف این پلتفرم کنترلر حافظه نابالغ و با Latency بالای آن باشد. بخشی که در تست‌های اورکلاک حافظه RAM نیز عملکردی به‌مراتب ضعیف‌تر از نمونه‌های مشابه اینتل دارد. امیدواریمAMD  با برطرف کردن این نقطه ضعف در نسل دوم پردازنده‌های AMD Ryzen طرفداران خود را خوشحال کند.

اما به‌عنوان سخن پایانی و جمع بندی نهایی این پردازنده 300 دلاری را بیشتر به آن دسته از کاربران توصیه می‌کنیم که از نرم افزارهای با الگوریتم‌های پردازش مدرن و کاملاً Multithread استفاده می‌کنند. برای مثال آن دسته از کاربرانی که با نرم افزارهای گرافیکی و رندر 3 بعدی وCAD کار می‌کنند و حتی دستی در ویرایش فایل‌های چند رسانه‌ای و تحلیل‌های پیچیده محاسباتی زمان‌بر دارند بدون شک AMD Ryzen 7 1700 یکی از مقرون به‌صرفه‌ترین انتخاب‌ها برای آن‌ها محسوب می‌شود.

اما در آن سو محدوده فرکانس پایین این پردازنده سبب شده تا انتخاب خوبی برای کاربران عادی و به‌خصوص گیمرها محسوب نشود. برای این دسته از کاربران پردازنده‌های دارای هسته‌های کمتر ولی با محدوده فرکانس به‌مراتب بالاتر با پسوندX این پلتفرم مانند AMD Ryzen 5 1600X و AMD Ryzen 5 1500X و یا مدل‌های جدید خانواده Core i5 اینتل انتخابی به‌مراتب بهتر محسوب می‌شود.

البته تمام این‌ها در صورتی است که دستی در اورکلاک نداشته باشید! اگر اورکلاکر و کمی ماجراجو باشید پردازنده فوق‌العاده ارزنده AMD Ryzen 7 1700 در اغلب کاربردها شما را ناامید نخواهد کرد.

 

پایان

 

منبع برگرفته از سایت شهر سخت افزار




صفحه اصلی

|

ماتريس

|

محصولات

|

ارتباط با ما

|

جستجو

كليه حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به شركت ماتريس می باشد. © ماتريس 1393-1389