فریم، فریم و باز هم فریم...نرخ فریم یکی از مهمترین عوامل دخیل در بازی ها است؛ کنترل آن بر اساس سیستم های نرم افزار-سخت افزاری کاری شلوغ و پر از سرنخ های فراوان است. نرخ فریم به عوامل بسیاری بستگی دارد و کاهش یا افزایش آن را می توان با تغییراتی خاص، به سیستم اعمال کرد. از سوی دیگر بسیاری از کاربران به کاهش آنی و یا به مرور این رقم شکایت دارند. در این مطلب به صورت ساده اما کارآمد به شما توضیح خواهیم داد که نرخ فریم چیست؟ کاهش و یا افزایش آن چگونه صورت گرفته و نرخ فریم به چه عواملی بستگی دارد؟
نرخ فریم چیست؟
بازی ها نیز همانند فیلم ها، بر اساس تعداد فریم در یک ثانیه تعریف می شوند؛ تعداد تصاویری که در 1 ثانیه توسط نمایشگر، تلویزیون و یا مانیتور به تصویر کشیده می شوند. FPSنماد نمایش نرخ فریم است که اختصار جمله Frame Per Secondاست. برای انجام یک بازی بدون مشکل و لگ، به 26 الی 35 فریم نیاز خواهیم داشت و باید بدانید که این مقدار، به واقع حداقل نرخ فریم برای یک بازی مناسب است. در نتیجه بالا بودن نرخ فریم، به معنی بازی شفاف و آبگونه تر است. هر چه تعداد تصاویر به نمایش در آمده در یک ثانیه بیشتر باشد، بازی شفاف و نرم تر به نظر خواهد رسید. همچنین لگ و سوسو زدن تصاویر با شکست در هر فریم نیز کاهش خواهد یافت. حال که با معنی و مفهوم نرخ فریم آشنا شدید، به سراغ بخش های دیگر خواهیم رفت.
عوامل دخیل در نرخ فریم کدامند؟
عوامل بسیاری در نرخ فریم تاثیر خواهند داشت؛ در ادامه به نوبت آنها را معرفی خواهیم کرد. پردازنده(CPU) یکی از عوامل مهم در نرخ فریم است. به عنوان مثال تصویر کنید که یک کارت گرافیکGTX1080 Ti را برای اجرای بازی ها در دقتUHD/2K/FHD انتخاب کرده اید؛ در این صورت ساخت یک سیستم با پردازندهضعیف بزرگترین اشتباه شما است! چرا که کارت گرافیکیHigh-End را با پردازنده ای ضعیف در کنار یکدیگر قرار داده و پردازنده امکان رندر و پردازش همپای کارت گرافیک را نخواهد داشت.
در این صورت کارت گرافیک نیز به ناچار قدرت رندر خود را کاهش داده و شاهد نرخ فریم کمتر خواهیم بود. به این وضعیت اصطلاحا "گلوگاه" نیز گفته می شود. اما عدم توازن بین پرفورمنسGPU وCPU تنها علت کاهش یا افزایش نرخ فریم نیست. گرما...CPU یاGPU در اثر گرمای بالا و تهویه ناکارآمد، عملکرد خود را کاهش خواهند داد. بدین ترتیب که در صورت افزایش دما، کنترلر با هدف جلوگیری از خرابی قطعه، کارایی را کاهش می دهد. با کاهش کارایی دمای قطعات نیز کاهش خواهد یافت. پس خنک کنندگی ضعیف کارت گرافیک یا پردازنده نیز می تواند در کاهش نرخ فریم موثر باشد.
از جمله دیگر موارد سخت افزاری که می تواند در محدود سازی نرخ فریم تاثیر مستقیم بگذارد، استفاده از هارد دیسک ها و عدم استفاده از درایو های SSDخصوصا در سیستم های سطح بالا، استفاده از میزان نامناسب حافظه رم (امروزه حداقل 6 تا 8 گیگابایت را توصیه می کنیم)، و اینترفیس های قدیمی است. پس گلوگاه سخت افزاری را به عنوان یکی از برجسته ترین عوامل موثر در نرخ فریم بدانید.
رزولوشن و مانیتور را فراموش نکنید!
نرخ فریم از سویی به فرکانس مانیتور و تلویزیون ها نیز وابسته است؛ به عنوان مثال نمایشگری که امکان اجرای حداکثر 75 هرتز یا 75 فریم در ثانیه را داراست، به طور حتم از پس رندر یک بازی با نرخ 120 فریم در ثانیه بر نخواهد آمد. در این حالت در صورتی کهV-Sync، G-Sync وFreeSync نیز غیر فعال بوده و یا پشتیبانی نشود، شاهد ناسازگاریFPS با خروجی نمایشگر هستیم. در هر صورت نرخ فریم به حداکثر فرکانس قابل پشتیبانی توسط مانیتور کاهش پیدا می کند. یکی از دلایلی که مانیتورهای مخصوص بازی در بخش فرکانس پنل با یکدیگر رقابت می کنند نیز همین مسئله خواهد بود.
اما میزان رزولوشن چه ارتباطی با نرخ فریم دارد؟ هر چه میزان دقت تصویر بالاتر باشد، GPU وCPU بیشتر درگیر رندر بازی خواهند شد و به طبع عملکرد آنها با فشار بیشتری همراه است؛ در نتیجه امکان کاهش نرخ فریم وجود دارد. به عبارت ساده ترResolution=FPS و این یک اصل مهم خواهد بود. در صورتی که کارت گرافیک شما امکان رندر بازی ها در رزولوشن های بالا را نداشته باشد، می توانید با کاهش رزولوشن و دقت تصویر، نرخ فریم را افزایش دهید.
به نرخ فریم بیشتری نیاز دارید؟
و اما برای افزایش نرخ فریم و قدرت رندر، در صورتی که به رندر بالا و نرخ فریم بیشتر نیاز دارید، می توانید در حین اجرای بازی، اقداماتی را انجام دهید. در صورتی که موارد ذکر شده در بالا را رعایت کرده اما بازهم دچار نرخ فریم پایین هستید، با اعمال برخی اقدامات خواهید توانست تا نرخ فریم را افزایش دهید. در صورتی که به صورتی که از مادربردهای گیمینگ استفاده می کنید، برنامه هایی مانندMSI X Boost وMSI Command Center برای این منظور در نظر گرفته شده است تا در صورت نیاز، بدون نیاز به اورکلاک و اقدامات تخصصی، عملکرد سیستم شما را به طور چشمگیری افزایش دهد.
منبع برگرفته از سایت سخت افزار مگ
|