بررسی تخصصی مادر بورد ASUS ROG STRIX X399-E (قسمت اول)

بررسی تخصصی مادر بورد ASUS ROG STRIX X399-E (قسمت اول) تاریخ انتشار خبر: ۱۳۹۶/۰۸/۲۴

بررسی  تخصصی مادربرد ASUS ROG STRIX X399-E بی نقص، غنی و همه چیز تمام

همان‌طور که اطلاع دارید چند ماهی است که بازار تک قطبی پردازنده‌های Desktop با درخشش پردازنده‌های قدرتمند و البته خوش قیمت جدید AMD متحول شده و اینتل حالا پس از سال‌ها حکمرانی بی‌چون و چرا در این بازار دوباره رقیب دیرینه خود را قدرتمند از همیشه در برابر خود می‌بیند.

اگر فراموش نکرده باشید درخشش پردازنده‌های جدیدAMD مبتنی بر معماری بسیار موفقRYZEN حدوداً 7 ماه پیش و با معرفی پردازنده‌های 6،4 و 8 هسته‌ای خانوادهRyzen 7/5/3 که رنج قیمت بین 100 تا 500 دلار داشتند، به همراه مادربردهای مجهز به چیست‌هایAMD X370/B350/A320 و سوکتAM4 شروع شد.

نتایج اولیه منتشر شده از این پردازنده‌ها در کنار قیمت بسیار مناسبی که داشتند شوکی بزرگ به بازار پردازنده‌های Desktopوارد کرد و سبب شد تا اینتل در اولین اقدام جهت گرم کردن بازار رقابت، قیمت پردازنده‌های خود را کاهش داده و عرضه پلتفرم‌های جدید خود را تسریع بخشد؛ اما این تنها شروع کار بود. AMDپلتفرمی مشابه HEDTاینتل نیز برای این بازار تدارک دیده بود. در واقع این برای اولین بار بود که این کمپانی یک پلتفرم فوق حرفه‌ای و مجهز به پردازنده‌های بسیار قدرتمند و البته گران قیمت را روانه بازار می‌کرد. حدوداً 5 ماه پس از عرضه پردازنده‌های Ryzen 7/5/3، سری 12،6 و 16 هسته‌ای این معماری نیز با مدل تجاری Ryzen Threadripperمعرفی شدند. این مدل‌ها که رنج قیمت در محدوده 550 تا 100 دلار داشتند بر خلاف پردازنده‌های میان رده RYZENبا سوکت بسیار بزرگ‌تر LGA TR4، رنج توان مصرفی 140 تا 180 وات و البته همراه با مادربردهای گران قیمت و مملو از امکانات مجهز به چیپست جدید AMD X399روانه بازار شدند.

بر خلاف اکثر رقبا که تنها با معرفی دو مدل مادربرد مبتنی بر چیپست AMD X399به استقبال پردازنده‌های پلتفرم Ryzen Threadripperرفته‌اند، ASUSبرای شروع 3 مدل مادربرد در رنج قیمت 350 تا 500 دلار روانه بازار کرده است. البته وجه تمایز مادربردهای ASUSبرای این پلتفرم تنها به تنوع بیشتر ختم نمی‌شود و بر خلاف مدل‌های مشابه از رقبا هر 3 مدل معرفی شده توسط ASUSدارای PCBبا ابعاد E-ATXهستند.

این مادربرد نیز همانند اغلب مدل‌های معرفی شده برای این پلتفرم همراه با دنیایی از جدیدترین و مدرن‌ترین امکانات و قابلیت‌های حال حاضر در کنار کیفیت ساخت مثال زدنیASUS و البته ظاهری بسیار خوش استایل و جذاب روانه بازار شده است. از مهم‌ترین قابلیت‌ها و امکانات این مادربرد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

·         پشتیبانی از حداکثر 128GB حافظهRAM DDR4 با پیکربندیQUAD Channel و فرکانس 3600MHz

·         مجهز به 4 اسلاتPCIe 3.0 X16 با قابلیت پشتیبانی از پیکربندی‌ها 3Way از نوعSLI وCrossFireX

·         دارای 2 پورتUSB 3.1 Gen2 10Gb/s از نوعType- A/c در پنل پشتی و یک کانکتور از همین نوع بر رویPCB جهت اتصال به پنل جلویی کیس

·         دارای درگاه شبکه بی‌سیم از نوع 2T2R از نوعWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac با حداکثر سرعت 867Mb/s

·         مدار رگولاتور ولتاژ بسیار قدرتمند مجهز به کامپوننت های در کلاس مادربردهای سرور

·         سیستم صوتی با کیفیت مبتنی برCodec جدیدRealtek S1220

·         دارای 2 درگاه بسیار پرسرعت با رابطM.2 x4 32Gb/s به همراه یک درگاهU.2 32Gb/s

·         نورپردازی بسیار زیبا و خلاقانه AURA

 

معرفی پردازنده‌های AMD Ryzen Threadripperو چیپست X399

پردازنده های AMD Ryzen Threadripperاز یک تراشه یک تکه ساخته نشده اند و همین آنها را متمایز می کند که به تفاوت های بنیادین با دیگر پردازنده های موجود منجر شده است. در اصل پردازنده های AMD Ryzen Threadripperاز طراحی ماژول متشکل از چندین تراشه (موسوم به (MCMبهره می برند که در آن دو قطعه سیلیکونی 8 هسته ای Summit Ridgeیافت می شود، هر قطعه سیلیکونی دارای کنترلر حافظه دوکاناله و رابط  PCI-Expressمختص به خود است.

به وضوح استفاده از بیش از یک قطعه سیلیکونی (تراشه) به افزایش تاخیر در ارتباط داخلی می انجامد اماAMD برای به حداقل رساندن تاخیر، دست به چندین نوآوری زده که بخشی از آن به بکارگیری فناوری دسترسی به حافظه غیر یکنواخت است.

سوکت پردازنده(SP3r2) TR4

پردازنده هایRyzen Threadripper مبتنی بر یک سوکت جدید به نامTR4 هستند که به عنوانSP3r2 نیز شناخته می شود. این سوکت از نوعLGA بوده و پایه ها در سمت سوکت تعبیه شده اند. TR4 دارای 4094 پایه (پین) است.

این سوکت دارای سه عدد پیچ شش ضلعی است که به وسیله آن پردازنده محکم می شود. با توجه به فاصله متفاوت سوراخ های سوکت و ناسازگاری آن با کولرهای قدیمی تر، AMD همراه با پردازنده هایThreadripper یک براکت مخصوص واترکولینگ های ساخت کمپانیAsetek ارائه می کند.

لیست پردازنده هایAMD Ryzen Threadripper

این پردازنده ها مبتنی بر ریزمعماری Zenهستند و با بکارگیری فناوری ساخت 14 نانومتری تولید می شوند.

Ryzen Threadripper 1950Xپرچمدار این سری از پردازنده هایAMD است. این پردازنده دارای 16 هسته پردازشی فیزیکی با توانایی اجراThread ا32 هم زمان با فرکانس پایه 3.4 گیگاهرتز و فرکانس توربو 4.0 گیگاهرتز است. این پردازنده دارای 32 مگابایت حافظه کش سطح سوم مشترک و توان حرارتی 180 وات است. Threadripper 1950X با قیمت 999 دلار عرضه می شود.

Ryzen Threadripper 1920X دومین پردازنده قدرتمند این سری است. این پردازنده دارای 12 هسته پردازشی فیزیکی با توانایی اجراThreadا24 هم زمان با فرکانس پایه 3.5 گیگاهرتز و فرکانس توربو 4.0 گیگاهرتز است. این پردازنده دارای 32 مگابایت حافظه کش سطح سوم مشترک و توان حرارتی 180 وات است. Threadripper 1920X با قیمت 799 دلار عرضه می شود.

Ryzen Threadripper 1900X ضعیف ترین و ارزان ترین پردازنده  این سری است. این پردازنده دارای 8  هسته پردازشی فیزیکی با توانایی اجراThreadا16 هم زمان با فرکانس پایه 3.8 گیگاهرتز و فرکانس توربو 4.0 گیگاهرتز است. این پردازنده دارای 32 مگابایت حافظه کش سطح سوم مشترک و توان حرارتی 140 وات است. Threadripper 1900X با قیمت 549 دلار عرضه می شود.

تمامی پردازنده هایRyzen Threadripper معرفی شده دارای 64 خط ارتباطیPCI-Express و کنترلر حافظهDDR4 چهارکاناله با پشتیبانی از ماژول هایی با فرکانس استاندارد 2666 مگاهرتز هستند.

تعداد خطوط ارتباطیPCI-Express

پردازنده هایRyzen Threadripper دارای 64 خط ارتباطیPCI-Express نسل 3.0 هستند که البتهAMD خطوط همه منظوره منشعب از چیپست اصلی را جمع نزده است، چراکه آنها نسل 2.0 هستند. 64 خط ارتباطی پردازنده های مزبور حاصل جمع 32 خط ارتباطی از دو قطعه سیلیکونیSummit Ridge است.

4خط ارتباطی از این 64 خط (2 خط از هر تراشه) صرف ارتباط با چیپ ستX399 می شود، بنابراین 60 خط ارتباطی در قالب 30 خط از هر قطعه سیلیکونی باقی می ماند. 32 خط از مجموع 60 خط باقی مانده برای دو کارت گرافیک با پهنای گذرگاهx16 کامل در نظر گرفته شده یا می توان با بکارگیری 48 خط ارتباطی، 3 کارت گرافیک با دسترسی به پهنای گذرگاهx16 کامل یا 4 کارت گرافیک با دسترسی به پهنای گذرگاهx8 تحت پیکربندی های 4Way داشت. با این حساب 28 خط دیگر باقی می ماند که می توان شکاف توسعه سوم با پهنای گذرگاهx16 کامل یا دو شکاف با پهنای گذرگاهx8 یا تا سه شکافM.2 با پهنای گذرگاهx4 داشت. خطوط باقی مانده نیز می توانند صرف دیگر کنترلرهای آنبورد شوند.

فناوریAMD InfinityFabric

همه آنچه که گفته شد توسط یک مسیر ارتباطی پرسرعت ویژه، موسوم به AMD InfinityFabricبا یکدیگر در ارتباط هستند که نه تنها دو واحد CCXچهار هسته ای هر قطعه سلیکونی را به یکدیگر پیوند می دهد، بلکه دو قطعه سلیکونی را هم به یکدیگر وصل می کند. این مسیر ارتباطی به هسته های پردازشی این امکان را می دهد تا حافظه کنترل شده توسط کنترلر حافظه قطعه سیلیکونی همسایه را با تاخیر زیر 133 نانو ثانیه آدرس دهی کنند. همچنین تاخیر برای دسترسی به حافظه کنترل شده توسط همان تراشه زیر 78 نانو ثانیه اندازه گیری شده است.

InfinityFabricیک مسیر ارتباطی دو طرفه با پهنای باند 102.22 گیگابایت بر ثانیه میان دو قطعه سیلیکونی است.

پشتیبانی از حافظه رمDDR4

همه پردازنده هایRyzen Threadripper دارای کنترلر حافظهDDR4 هستند. Threadripper از ماژول هایECC نیز پشتیبانی می کند. با این حال پشتیبانی ازECC تنها به ماژول های نوعUDIMM محدود می شود.

طبق اطلاعات رسمیAMD، این پردازنده ها قادر به پشتیبانی از تا 1 ترابایت حافظه رم هستند. احتمالاً این 1 ترابایت حاصل جمع 8 ماژول 128 گیگابایتیUDIMM باشد، این در حالی است که هم اکنون حداکثر ماژول های 16 گیگابایتی یافت می شود.

چیپستAMD X399

در این پلتفرم هیچ یک از پردازنده ها و چیپ ستX399 محدود نشده اند و تمام خطوطPCIe و توانایی های کنترلر حافظه آنها در دسترس است. محدودیت ها تنها به تعداد هسته ها، فرکانس ها و حجم حافظه کش سطح سوم محدود می شود.

در این پلتفرم چیپ ست وCPU به طور مشترک تامین کننده قابلیت ها هستند، با این حال سهم آنها یکسان نیست. CPU دارای 60 خط ارتباطیPCIe، هشت  درگاهUSB 3.1 نسل 1 نوعA، کنترلر حافظهDDR4 چهارکاناله و تا سهPCIe 3.0 x4 برای پشتیبانی از سه عددSSD پرسرعتNVMe است.

ارتباط میان چیپ ست و پردازنده از طریق 4 خط ارتباطی PCIe  صورت می گیرد که چیپ ست از طریق سویچ کردن چرخشی، از آن برای افزایش خطوط ارتباطی استفاده می کند. چیپ ست X399  دارای 8 خط ارتباطی PCIeاست که AMDتوصیه به رزرو  دو خط آن برای کنترلر شبکه کابلی، چهار خط برای یک شکاف PCIe x4، یک خط برای یک شکاف PCIe x1و یک خط برای ماژول WiFiکرده است.

همچنین چیپ ست هشت درگاهSATA با پهنای باند 6 گیگابیت بر ثانیه، شش درگاهUSB 2.0، چهار درگاهUSB 3.1  نسل 1 نوعA ، یکUSB 3.1 نسل1 نوعC و دوUSB 3.1 نسل 2 (با پهنای باند 10 گیگابیت بر ثانیه از طریق نصب تراشه تقویت کننده سیگنال) ارائه می کند. برخلاف پلتفرم های رقیب،  رابطSPI و قابلیت های صدا ازCPU منشعب می شوند و نه از چیپ ست.

حالت های حافظه

با توجه به آنچه که درباره طراحی متفاوتRyzen Threadripper گفته شد، هنگامی که برای نمونه 32 گیگابایت حافظهDDR4 متشکل از چهار ماژول 8 گیگابایتی تحت پیکربندی چهارکاناله بر روی یک مادربردX399 نصب می شود، در سمت سخت افزار هر 16 گیگابایت توسط یک تراشهSummit Ridge تحت پیکربندی دو کاناله  اما در سمت نرم افزار به عنوان 32 گیگابایت حافظه یکپارچه دیده می شود، با این حال پیکربندی چهارکاناله و پهنای باند چهار برابر آن نسبت به پیکربندی یک کاناله به همان سادگی پردازنده های سریCore X اینتل نیست و با پیچیدگی های مربوط به تاخیر در دسترسی مواجه می شود.

در این طراحی یک Threadاجرا شده توسط قطعه سلیکونی Aنصف حافظه رم تخصیص یافته به خود را از کنترلر حافظه قطعه سیلیکونی Bدریافت می کند که حاصل آن افزایش تاخیر است AMDبرای کاستن از شدت این مشکل در پردازنده های Ryzen Threadripperرویکرد دیگری اتخاذ کرده و همانند دو سوکت پردازنده عمل می کند که در آن هر سوکت (هر پردازنده) حافظه محلی مختص به خود را دارد.

در وجود آنچه که گفته شد، پردازنده های Threadripperدارای دو حالت تخصیص حافظه متشکل از Distributed Modeیا حالت توزیع شده UMA) Local Mode) و یا حالت محلی (NUMA) هستند که در حالت نخست حافظه تخصیص یافته به Threadبه طور مشترک از طریق هر دو کنترلر حافظه تامین می شود اما در حالت دوم Threadحافظه تخصیص یافته به خود را تنها  از کنترلر حافظه متعلق به قطعه سیلیکونی که توسط آن اجرا شده دریافت می کند..

در حالتUMA تمامی چهار کانال حافظه موجود برای تامین پهنای باند حافظه مورد نیاز برنامه اجرا شده به خدمت گرفته می شود که حاصل آن تامین بالاترین پهنای باند حافظه ممکن است. در حقیقت در حالتUMA پهنای باند حافظه بالاتر به تاخیر کم تر ارجحیت دارد اما در طرف مقابل در حالتNUMA تاخیر کمتر بر پهنای باند حافظه ارجحیت دارد. در حالتNUMA پهنای باند حافظه مورد نیاز برنامه تنها توسط کنترلر حافظه متصل به همان قطعه سیلیکونی تامین می شود.

حالت های Creator Mode وGame Mode

با توجه به پیچیدگی هایی که طراحی Ryzen Threadripperدارد، نمی تواند در همه استفاده ها عملکرد ایده آلی داشته باشد، به همین دلیل AMDدو حالت قابل انتخاب از طریق برنامه Ryzen Masterتعریف کرده که هر یک برای استفاده مشخصی مناسب است. دو حالت مورد بحث Creator Modeو Game Modeنام دارند که اولی به صورت پیش فرض فعال است. همچنین یک گزینه به نام Legacy Compatibility Modeوجود دارد که به افزایش سازگاری کمک می کند.

با فعال کردنGame Mode، حالت حافظه بهNUMA تغییر می یابد و حالتLegacy Compatibility Mode فعال می شود. همچنین با فعال کردنCreator Mode ، حالت حافظه بهUMA تغییر می یابد و حالتLegacy Compatibility Mode غیر فعال می شود.

با فعال کردن دستی حالتLegacy Compatibility Mode، از مجموع دو قطعه سیلیکونی(die) پردازنده، هسته های پردازشی یکی از آنها غیر فعال می شود اما دسترسی به کانال های حافظه همان قطعه سیلیکونی و همچنین خطوط ارتباطیPCIe آن حفظ می شود. در این حالت تعداد هسته های پردازشی به نصف کاهش می یابد. هدف اصلی از این کار می تواند افزایش سازگاری باشد، چراکه برخی بازی ها و برنامه ها قادر به اجرا با همهThreadهای این پردازنده ها نیستند و ممکن است مشکلاتی در اجرای آنها رخ دهد.

با کاهش تعداد هسته های پردازشی و پیرو آن تعداد Threadهای قابل اجرا، ناسازگاری های احتمالی تا حد زیادی کاهش می یابد. همچنین خارج کردن هسته های پردازشی قطعه سیلیکونی دوم می تواند از پیچیدگی Task Schedulingو تاخیر بکاهد.

 

بر گرفته از سایت شهر سخت افزار




صفحه اصلی

|

ماتريس

|

محصولات

|

ارتباط با ما

|

جستجو

كليه حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به شركت ماتريس می باشد. © ماتريس 1393-1389